“Het is een stevig en robuust ding, dit Chromebook, voor ons is dit device de beste keuze,” vertelt Aart Jan Damsteeg, meester en directeur van de Bethelschool in Waddinxveen. We nemen een kijkje in de hernieuwbouwde school en praten met hem over de keuze om voor elk kind een Dell Chromebook beschikbaar te stellen.
We krijgen een rondleiding door de school en mogen meekijken bij groep 5. Als we de klas binnenkomen zijn we verbaasd dat we geen enkele laptop zien staan. “De laptops zitten in een laptopkar en die hebben we weggewerkt in nieuwe inbouwkasten. Ze zijn speciaal op maat gemaakt voor ons. Dat is niet alleen een mooi gezicht, zo staat de apparatuur stofvrij en inbraakveilig. De karren zijn ideaal. De laptops worden er automatisch in opgeladen. Aan de achterzijde bevinden zich de stekkers en opladers. Aan de voorzijde kunnen kinderen hun eigen laptop uit het genummerde vak pakken.”
Groep 8 moet het nu nog doen met de oude laptops, maar vanaf volgend schooljaar hebben alle kinderen van groep 3 tot en met 8 een eigen Chromebook. Een Chromebook met touchscreen geeft de kinderen de vrijheid om door hun lesstof te swipen. De laptop wordt als een tablet gebruikt. Kinderen kunnen ervoor kiezen om het toetsenbord te gebruiken of door de lesstof te scrollen met hun wijsvinger.
Corona is voor de school een versneller geweest in het geven van digitaal onderwijs. Opeens moesten ze via Teams lesgeven. Dat was in het begin wennen. Nu plukken ze daar de vruchten van. Opvallend is dat er naast de laptopkarren overal in het vernieuwde gebouw digiborden hangen.
Ook bij de kleuters staan Chromebooks, die ze op een speelgerichte manier inzetten. Zodoende leren zij al vroeg, spelenderwijs hun ICT-vaardigheden te ontwikkelen en leren omgaan met het device.
“We worden geen Steve Jobs school hoor, dat zorgt alleen maar voor vierkante ogen,” grapt de basisschool directeur. “We zijn continue bezig om een balans te vinden. De vraag die ons bezighoud is: Hoe zorg je ervoor dat je door ICT meer tijd over hebt voor sociale zaken en bezigheden?”
Hij vindt dat de kinderen ook goed moeten blijven schrijven. Dat moet niet minder worden. Daarom combineert de school het liefste lessen, bijvoorbeeld een opstel schrijven met de computer.
Vanaf groep 5 biedt de school een typecursus aan kinderen, zodat zij snel en efficiënt kunnen leren werken met hun device. Meester Aart Jan vertelt over welke lessen geschikt en welke lessen minder geschikt zijn voor digitaal onderwijs: “Rekenen ligt voor de hand om op de computer te doen. Engels leren spreken op een laptop werkt niet, maar Engels natypen werkt wel. Zo zoeken we steeds naar de goede balans.”
De Dell laptops zijn uitgerust met software van het Onlineklas platform, inclusief Basispoort. De school koos ook voor Gynzy, een leerplatform voor het basisonderwijs met digibord software en digitale lesstof die aansluit bij de lesmethode waarbij ze makkelijk individuele leerlijnen kunnen gebruiken. Alles draait in de cloud.
De school heeft ook nagedacht hoe kinderen veilig online kunnen zijn. Het filter van Kliksafe staat aan op alle devices. In groep 1 is het filter ingesteld op het meest veilige niveau en per hogere groep gaat het filter iets meer open. Het filter blokkeert sites en geeft een seintje aan de leerkracht als er op ongewenste zoektermen gezocht wordt.
De Bethelschool heeft geïnvesteerd in een professioneel draadloos netwerk. “Dat heb je echt nodig als je met de hele school tegelijkertijd online wilt kunnen werken.” Omdat de school vernieuwd werd, kon de wifi gelijk bij de inrichting meegenomen worden. ISO Groep deed een dekkingsmeting en zorgde ervoor dat het bereik en de dekking goed is.
Alhoewel de opmars van laptops in alle klassen geslaagd is en de digitalisering in volle gang, blijft papier onmisbaar op de school in Waddinxveen. Naast moderne ICT-middelen koos de school ook voor printers van ISO Groep. “We hebben bewust gekozen om ook deze faciliteiten bij ISO Groep onder te brengen. De printers hangen ook in het netwerk. Dat ontzorgt ons.”
Aart Jan Damsteeg meester en directeur van de Bethelschool in Waddinxveen: “De voordelen zijn duidelijk. Dell Chromebooks zijn stevig, hebben een lange levensduur, een goede internetsnelheid, ondersteunen de gewenste platforms en hebben weinig onderhoud nodig. Voor ons is dit device de beste keuze.”